Inspektion i højden eller svært tilgængelige områder har altid været en udfordring og et risikoelement for de inspektører, som har skullet udføre dem.
Det vil innovationsprojektet Quali Drone gøre noget ved.
I stedet for teknikere i bæreseler kravlende rundt på stilladser, i kurvelifte eller fra kraner vil man i Quali Drone udvikle en automatiseret droneinspektion, som via AI algoritme og digital tvilling løser opgaven.
“Vi arbejder med meget store konstruktioner og bruger uanede mængder af tid på at inspicere dem”, siger Peter Rindebæk, COO i Bladt Industries, som har præsenteret udfordringen som et innovationsprojekt i regi af Energy Cluster Denmark:
“Kan vi tilføre det effektivitet og kvalitet og samtidig fjerne et risikoelement, så er vi langt bedre stillet”, siger han.
I Quali Drone kombineres droneteknologi med en AI-algoritme til at sikre en enkel, effektiv og risikofri løsning.
“Hvis du vil måle på beton eller maling eller andet, så kan du ved hjælp af drone, data og de eksperter, der er tilknyttet, enkelt løse opgaven”, siger Jesper Smit, som står i spidsen for virksomheden Quali Drone, der er en direkte udløber af det store potentiale, der er ved projektet:
“Første skridt er inspektion af malerskader, som er svært nok – innovationshøjden stiger for alvor, når vi skal i gang med at lave opmåling med industriel præcision på baggrund af dronebilleder og AI. Lykkes vi med det, vil vi kunne styrke kvaliteten og hastighed af inspektioner og realisere en stor cost out”, siger Jesper Smit.
Projektet har potentiale til at forbedre sikkerheden ved at undgå arbejde i højden, og det er en stor gevinst:
“I takt med, at vi skal måle og inspicere mere, så kommer der også flere mennesker ind i processen. Kan man begrænse antallet af gange, hvor personer involveres i inspektionen, så vindes tid, og risikoelementet begrænses”, siger Jeppe Hebsgaard Laursen, CEO i Zebicon, som arbejder med industriel måleteknik i projektet.
Udover at reducere risikoelementet vil innovationsprojektet også spare industrien både tid og penge til inspektion.
“Perspektiverne i digitalisering i energisektoren er enorme”, siger Kim Kim Branner, Head of Section Structural Design & Testing, ved DTU Wind Energy:
“Vi er godt i gang med en revolution, hvor digitalisering spiller ind i flere og flere aspekter af industrien, og hvor det fysiske og det digitale smelter sammen”, siger han.
I det konkrete kan man med autonome droneflyvninger inspicere for overfladeskader og præcisionsopmåling af flanger på møllefundamenter, men potentialet i en automatiseret inspektion rækker langt ud over energisektoren.
“Mulighederne er mange, og det handler dybest set om at brainstorme på, hvad er det for udfordringer, vi ser i vores produktion i dag, og hvordan AI kan bidrage til at løse dem”, understreger Jens Skoustrup-Jacobsen, COO i Desupervised, som udvikler AI-algoritmer.
Der er stort potentiale til at anvende AI og droneinspektion i andre brancher, vurder Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark. Hun ser perspektiver også uden for energisektoren:
“Vi kan se, at der er potentiale til at realisere mange flere og større besparelsespotentialer; ikke kun ved Bladt Industries, men også i andre områder i energisektoren og udenfor energisektoren ved automatiserede processer og brug af droneteknologi”, siger hun.
I Quali Drone innovationsprojektet etableres et advisory board, som skal bidrage til at præsentere løsningen for andre industrisegmenter. Boardet er åbent for deltagelse. Kontakt venligst Christian Boysen, Project Director hos Energy Cluster Denmark, ang. deltagelse på mail: chb@energycluster.dk