I Ulriks kaffeklub holder de kaffen og pyrolysen varm

27. juli 2023

Billedtekst: Ulrik Birk Henriksen forlader Institut for Kemiteknik på DTU efter en generation i pyrolysens tjeneste. Kaffeklubben sørger for, at han også fremover vil være det fælles bindeled for pyrolyse-virksomhederne.

Pyrolysens grand old man, seniorforsker Ulrik Birk Henriksen, forlader DTU efter 30 år med snuden i sporet. Hans tidligere elever og samarbejdspartnere vil dog ikke lade ham slippe og mødes i ’Ulriks Kaffeklub’ hver anden måned.

Ulrik Birk Henriksen ligner en kombination af din yndlingslærer fra folkeskolen og Ramasjangs Onkel Reje. Med brillerne skubbet op i panden og smil i fuldskægget byder pyrolysens grand old man sine mødegæster at forsyne sig fra et bugnede fad med croissanter.

”Tag for jer! Der er både de almindelige og dem med chokolade,” siger han, og sender termokanden rundt.

Vi er på Institut for Kemiteknik på DTU Risø, hvor Ulrik Birk Henriksen har pyrolyse, biogasser, jordforbedring, biokul og meget andet som sit arbejdsfelt – lidt endnu.

Ulrik Birk Henriksen er i gang med sit sidste forår som seniorforsker. Han er på vej på pension, og dermed også på vej til at tage en god del af 30 års viden og indsigt i pyrolysens gåder og muligheder ud af ligningen. Og det går ikke.

”Ingen har mere kompetent viden om pyrolyse end ham. Den skal vi holde fast i,” siger Jakob Bejbro Andersen, CEO i virksomheden MASH Makes A/S.

Familien kom til kaffe

Jakob Bejbro Andersen er tidligere ph.d.-studerende ved Ulrik Birk Henriksen og medlem af ’Ulriks Kaffeklub’; en åben, uformel klub for alle, som vil vide mere om pyrolyse. Det er der mange, der vil.

Klubben tæller en del af Ulrik Birk Henriksens tidligere elever og samarbejdspartnere, som alle gerne vil have en livline til læremesteren.

I dag er de otte samlet om kaffen – teknikere, undervisere og ph.d.-studerende fra DTU, men også medarbejdere fra pyrolysevirksomhederne Stiesdals Skyclean og AquaGreen, der som MASH Makes A/S har Ulrik Birk Henriksen og Institut for Kemiteknik som teknologisk stamfader.

”Det er én, stor familie. Ren indavl,” griner DTU-teknikeren Joen Stubbe Teglbjærg under navnerunden, hvor alle på en eller anden måde bekender sig til en DNA-streng fra Ulrik Birk Henriksen.

Problemløsning med kort aftræk

Og det er der mange, der gør.

”Jeg har vel været en del af Ulriks kaffegruppe gennem 20 år med forskellige projekter og virksomheder,” siger Mads Nielsen, Head of Technology and R&D ved Aquagreen:

“Det produkt, vi har i dag, er udviklet sammen med Ulriks gruppe. Vi skitserede det på bagsiden af en konvolut, og det er stadig konceptet i dag. Det viser værdien af at have adgang til viden og et forskningsmiljø, hvor man kan få løst et problem med kort aftræk,” siger han.

Det kan andre nikke genkendende til:

”Vi har alle drukket usandsynlig meget kaffe med Ulrik, mens vi har drøftet udviklingen,” siger Jesper Noes, project manager i Stiesdal Skyclean:

”Det hedder Ulriks Kaffeklub, fordi det passer til Ulriks arv, stil og ånd. Vi er alle blevet klogere over kaffen,” siger han.

Det fagligt udviklende fællesskab i kaffeklubben er en del; et andet aspekt er etableringen af en egentlig pyrolysebranche med en fælles forståelsesramme.

”Vi er sammen om at sparke en ny branche i gang og om at besvare mange af de samme regulatoriske spørgsmål,” siger Jesper Ahrenfeldt, chefingeniør i Stiesdal Skyclean:

”Når nogen spørger, hvor længe CO2 kan bindes som biokul i jorden, så er dem, der har de suverænt bedste forudsætninger for at svare, samlet lige her. Teknologien er opfundet af os, og med fælles standarder og svar undgår vi at spænde ben for hastigheden af udrulningen,” siger han.

100 medarbejdere

Og det skal gå stærkt med at udbrede pyrolysen, hvis klimakampen skal vindes. Den gode nyhed er, at pyrolysebranchen har fået momentum.

”Siden vi satte spurten ind for 3-4 år siden og prøvede at binde en sløjfe på den forskning, der er lavet her, er der sket en del,” siger Ulrik Birk Henriksen.

Det må siges. Samlet set er der flere end 100 ansatte i de virksomheder, der arbejder med pyrolyse med afsæt i det, der er fundet på over kaffen ved Ulrik.

”Jeg er da skideglad for, at det faktisk er blevet til noget,” siger han.

Bliver du en lige så dårlig pensionist som Henrik Stiesdal?

”Det vil vise sig,” siger Ulrik Birk Henriksen med et grin.

”Dét kan du godt regne med,” lyder det fra resten af kaffegruppen.

Da vi slog panden mod muren på vores udvikling i Indien, gik vi til Ulrik. Han er arnestedet for en masse udvikling, og han er adgang til verdensklasse forskning. Det vil vi gerne holde fast i.

Jakob Bejbro Andersen, CEO, MASH MAKES

“Det er jo superfedt!”

Marianne Thellersen, Senior Vice President, Innovation and Entrepreneurship, DTU og bestyrelsesmedlem i Energy Cluster Denmark, er udelt begejstret over at høre om Ulriks Kaffeklub:

”Det glæder mig meget, at den slags opstår. Man kan godt blive ramt af projektvælde, hvor man går fra projekt til stop til nyt projekt til nyt stop. Her har innovationsprojekterne født et stærkt fagligt fællesskab, som er too good to miss og derfor lever videre og kan føre til nye projekter. Det er jo superfedt!”

”Det er noget, man ikke kan orkestrere, men som vokser organisk ud af, at man har fælles interesse og engagerer sig fuldt og helt, og også om, at der er stærke personer, som favner og samler.”

Fakta

Energy Cluster Denmark og partnere er/har været involveret i følgende pyrolyseprojekter med afsæt i Ulrik Birk Henriksens arbejde på DTU:

SkyClean Scale-up

Samlet budget: 200 mio. kr.
24 mio. kr. fra NextGenerationEU
Projektperiode: 2022-2025

Partnere: Stiesdal SkyClean, BB Bioenergi P/S, KK Wind Solutions, Aktive Energi Anlæg A/S, Topsoe, Vestjyllands Andel, SEGES Innovation, DTU Chemical and Biochemical Engineering, DTU Construct, Roskilde University, Københavns Universitet – Plant and Environment, Department of Environmental Science, Aarhus University, Department of Agroecology – Aarhus University, Food & Bio Cluster Denmark og Energy Cluster Denmark.

SkyClean 2 MW

Samlet budget: 36 mio. kr.
21 mio. kr. støtte fra NextGenerationEU
Projektperiode: 2021-2024

Partnere: Stiesdal Fuel Technologies, Dansk Gasteknisk Center, DTU Energy, DTU-Chemical Engineering, Haldor Topsøe A/S, Ørsted A/S og Energy Cluster Denmark.

Low NOx Burner

Samlet budget: 1,4 mio. kr.
0,7 mio. kr. støtte fra EU’s Regionalfond
Projektperiode: 2019-2021

Partnere: AquaGreen, DTU, Odsherred Forsyning og Energy Cluster Denmark.

KTR

Samlet budget: 2,7 mio. kr.
1,2 mio. kr. fra EU’s Regionalfond
Projektperiode: 2019-2021

Partnere: MASH Energy, DFDS, Kanda, IPU, DTU og Energy Cluster Denmark.