”Bare gør det.”
Budskabet fra Sarah Groot Shapel, stifter og direktør i elektrolysevirksomheden Nordic Hydrogen, lyder som en reklame for et sportsbrand, men signalet fra Sarah Groot Shapel er nærmere rettet mod unge virksomheder, der vil sætte flueben ved hurtig teknologiudvikling, netværk og kommercialisering.
”Som fysiker og forsker har min spidskompetence ikke været at pitche mit produkt for investorer og andre forretningsrelaterede kontakter. Jeg har først og fremmest mit fokus i teknologiudvikling, men Beyond Beta Energy har givet mig ny viden om business og kontakter, der har flyttet min virksomhed hurtigere mod markedet,” siger Sarah Groot Shapel.
I den sidste del af 2023 var Nordic Hydrogen over tre måneder en del af det store danske acceleratorforløb Beyond Beta Energy, der støtter danske iværksættere i arbejdet med nye grønne teknologier til det globale marked. Undervejs i forløbet fik Sarah Groot Shapel sparring om forretningsudvikling og netværk, blandt andet gennem et advisory board bestående af erfarne branchefolk.
”Ved at melde sig til Beyond Beta Energy kan danske virksomheder som Nordic Hydrogen få hjælp til øget markedsindsigt og netværk til de bedste betingelser for vækst. Vi er glade for at have hjulpet Sarahs startup på vej mod øget innovation og forretningsforståelse, og er klar til at hjælpe andre, der ligesom Nordic Hydrogen vil hurtigt fremad,” siger Søren Røn, CEO i Next Step Challenge, der varetager Beyond Beta Energy på vegne af Danmarks nationale energiklynge, Energy Cluster Denmark.
Under sit ph.d.-studie i elektrolyse på DTU søgte Sarah Groot Shapel ud i erhvervslivet for at sætte sin viden i spil i en startup, hvor der ikke var langt fra tanke til handling. Efter kort tid i virksomheden, der ikke var hendes egen, besluttede Sarah Groot Shapel at starte selv med afsæt i en plan om at gentænke teknologien til produktion af grøn brint.
”Jeg havde en fornemmelse for, at min idé kunne optimere en masse dele af elektrolyseprocessen, som den mere traditionelt fungerer i det aktuelle marked,” siger Sarah Groot Shapel og fortsætter:
”Jeg var utålmodig i forhold til den grønne omstilling, og tænkte, at jeg ville fortryde det, hvis jeg ikke tog springet. Så jeg oprettede Nordic Hydrogen og et team, hvor vi helt bogstaveligt har vendt den kendte Power-to-X-teknologi om,” siger Sarah Groot Shapel, der sammen med kollegerne i Nordic Hydrogen benytter et modulært design af alkalisk elektrolyse til brintproduktion, hvor cylinderen i teknologien – modsat andre producenter i markedet – er vertikal.
Teknologien tillader ifølge Sarah Groot Shapel, at virksomhedens pris på produktion af grøn brint kan halveres i forhold til andre producenter i markedet, især på grund af produktets lave vægt og begrænsede størrelse. Nordic Hydrogens plan er på sigt at bygge et 4MW-anlæg i en fyrrefodscontainer – et anlæg der efter endt prototypetest om to år skal være skalerbart og parat til markedet.
”Vi er fortsat frie i forhold til markeds logikker og lidt konservative måde at gøre tingene på. Samtidig har vi brug for at flytte teknologien hurtigt, og her har adgangen til potentielle kunder og teknologisk sparring gennem Beyond Beta Energy været rigtig meget værd. Nu ser jeg frem til at teste vores prototype på land, så vi senere kan skalere op til en teknologi, der bliver plug-n-play – også offshore, hvor vi skal implementere den i direkte forbindelse med vindmøller, på flydende fundamenter eller andre steder, hvor vi kan producere billig, grøn brint til fordel for vores klima. Nordic Hydrogens vej til det mål er blevet kortere gennem fokuseret hjælp fra Beyond Beta,” siger Sarah Groot Shapel.
Ifølge Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark, er udvikling af virksomheder som Nordic Hydrogen helt afgørende for den danske energiklynges videre succes i et konkurrencepræget globalt marked for klimavenlige energiteknologier.
”Beyond Beta Energy er netop etableret for at øge tempoet for virksomheder som Nordic Hydrogen – og jeg vil anbefale alle med ambitioner om grøn vækst til at søge om mulig deltagelse i forløbet. Beyond Beta Energy er en åben mulighed for, at teknologiske founders kan få hjælp til de ting, de måske ikke altid tænker mest på – men som også er rigtig vigtigt for at få kommerciel succes,” siger Glenda Napier.
Beyond Beta er Danmarks største startup-program, der henvender sig til virksomheder indenfor energi og flere andre danske, erhvervsmæssige styrkepositioner. Programmet er til for iværksættere med et klart vækstpotentiale, og mulige deltagere skal søge om at blive en del af et forløb under Beyond Beta.
Næste frist for ansøgere er den 2. maj 2024.
Kontakt Søren Røn, CEO i Next Step Challenge, hvis du vil vide mere om, hvordan du melder dig til: sr@nextstepchallenge.com
Beyond Beta er finansieret af EU’s Socialfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og består af et samarbejde mellem de danske erhvervshuse, danske klyngeorganisationer og Accelerace. Energy Cluster Denmark og Next Step Challenge varetager Beyond Beta Energy.
Læs mere om programmet på www.beyondbeta.dk