Udfordring
En nøjagtig og troværdig mængdemåling af brint er en forudsætning for, at der kan opbygges en fysisk og økonomisk infrastruktur og et marked for brint og Power-to-X-produkter i Danmark og udlandet. Det skyldes, at samhandel med brint nødvendigvis skal ske på et transparent og anerkendt grundlag. Sælger og køber skal kort sagt have samme fælles reference for hvor mange kilo og kubikmeter, der kan sælges eller købes.
Løsning
Formålet med projektet er at opbygge en dansk, national metrologisk reference for mængdemåling af brint og at demonstrere, at denne kosteffektivt kan overføres til danske virksomheder. Referencen vil omfatte mængdemåling i både M3 (volumen) og kilo (vægt), som brint måles/afregnes i.
Forventet resultat/effekt
Populært sagt vil projektets partnere udvikle, hvad der svarer til en tommestok for måling af brint, der kan tages ud og anvendes i alle virksomheder og infrastruktur, hvor der skal måles og/eller afregnes brint.
Alle brintproducenter, -distributører, -aftagere og producenter af brintudstyr har behov for stærke valide standarder for mængdemåling af brint i den kommende skalering og industrialisering af brintanlæg og Power-to-X. FORCE Technology har som en uvildig teknologisk partner og GTS-institut et unikt afsæt for at levere denne mulighed til danske og udenlandske virksomheder.
Projektet vil have både direkte og indirekte effekter på omsætning og beskæftigelse for projektets parter og målgruppen i øvrigt. For FORCE Technology og Dansk Gasteknisk Center vil projektet kunne have direkte effekter i stigende efterspørgsel efter kalibrering, måle- og rådgivningsydelser. De første år under og umiddelbart efter projektperioden vil omsætningen dog være meget begrænset.
FORCE Technology forventer en stigende efterspørgsel frem mod 2030 og senere, efterhånden som brint og Power-to-X implementeres i energisystemet, blandt andet muliggjort via adgangen til effektiv og pålidelig kalibrering. Baseret på erfaringerne fra kalibrering for naturgas estimeres en omsætning efter 2030 i størrelsesordenen af 10 mio. kroner, der inddrager 3-5 fuldtidsansatte.
For den samlede målgruppe er effekten først og fremmest at skabe markedsadgang og herigennem omsætning via sporbar kalibrering af processer og udstyr. Sulfilogger ser ind i en omsætning fra 2028 på mere end 100 mio. kroner og op til 30-40 nyansættelser i forbindelse med test og udvikling af deres udstyr gennem deltagelse i projektet.
Problemejer
Problemløsere
Start: 1. september 2023
Slut: 31. august 2026
Totalbudget: 3.424.000,00 kr.
Lau Holm Albertsen
Project Manager
Tlf: +45 3152 0526
E-mail