Energy Flow Wall

Udfordring
Udviklingen af Energy Flow Wall-konceptet (EFW) handler om, at AAU Build har gennemført laboratoriemålinger, beregninger og in-situ-målinger på en prototype i to lejligheder i Frederikshavn. Derfra har projektets partnere skabt besparelser i varmeforbruget på 30-45 procent efter installation af ventilationsvinduer og solvægge med PCM/faseskiftende materialer.

Resultaterne fra husets afkastluft fra ventilationen bliver ledt direkte ud i det fri uden udnyttelse af varmen deri. Der er heller ikke regnet med nogen form for styring af luftskiftet i hvert rum og heller ikke regnet med elektronisk styring af varmen i rummene.

Løsning

  1. Færdigudvikling af EFW i sin nuværende form inklusive brandtest, så produktet er klar til markedet ultimo 2024. Partnerne ønsker her at skabe en funktionel og salgbare EFW.
  2. Tilføjelse af et vandbåret rørsystem, så EFW kan producere køling til bygningen ved at udnytte jordens temperatur udenfor. Med samme system kan overskudsvarme transporteres over i en lagertank til brug om vinteren. Udvikling af en app til styring af husets indeklima og energiforbrug.
  3. Implementering af solceller på EFW-facadeelementet (tagelementet), så EFW-konceptet i sin helhed leverer:
    • Frisk forvarmet/kølet luft til sikring af husets indeklima.
    • Elektronisk styring af husets indeklima og varme/kølings forbrug i hvert rum.
    • Produktion af varme til øjeblikkeligt brug og til lagring.
    • Produktion af el til eget brug.
    • Genanvendelse af energien fra husets afkastluft

Forventet resultat/effekt
EFW er en videreudvikling af Living Better-konceptet: www.livingbetter.dk

Det er også en fortsættelse af udviklingsarbejdet i ”ReCo2ST”, et Horizon 2020-projekt og af ”Air Flow Wall”, der var et Innobooster-projekt – begge i regi af Horn Vinduer ApS.

Projektet deles op i tre faser, hvor markedsføring kan opstartes umiddelbart efter, at hvert delprojekt er afsluttet:

  1. Færdigudvikling af EFW i sin nuværende form med brandtest, så produktet er klar til markedet ultimo 2024. Første funktionelle og salgbare EFW klar.
  2. Tilføjelse af et vandbåret rørsystem, så EFW kan producere køling til bygningen ved at udnytte jordens temperatur udenfor. Med samme system kan overskudsvarme transporteres over i en lagertank til brug om vinteren. Udvikling af en app til styring af husets indeklima og energiforbrug.
  3. Implementering af solceller på EFW facadeelementet (tagelementet), så EFW-konceptet i sin helhed leverer: Frisk forvarmet/kølet luft til sikring af husets indeklima. Elektronisk styring af husets indeklima og varme/kølings forbrug i hvert rum. Produktion af varme til øjeblikkeligt brug og til lagring. Produktion af el til eget brug. Genanvendelse af energien fra husets afkastluft

Med disse tiltag vil mange bygninger kunne bringes helt til eller tæt på ”Off The Grid” og behovet for udbygning af diverse offentlige forsyningsnet minimeres.

Problemejer

  • Energy Flow Wall ApS

Problemløsere

  • 6th Sense Solution
  • AAU Build

Finansieret af

EU-logo, dansk

Fakta

Start: 24. august 2023

Slut: 31. august 2026

Totalbudget: 3.934.000,00 kr.

Kontaktperson

Lau Holm Albertsen

Lau Holm Albertsen
Project Manager
Tlf: +45 3152 0526
E-mail