Dynelectro sikrer 11 mio. euro til 1-MW Dynamic Electrolyser Unit for at styrke brintøkonomien og muliggøre den grønne omstilling

15. august 2024

Dynelectro CEO Sune Lilbæk sammen med speciale-studerende Ana García Romañach, der arbejder ved Dynelectros SOEC celle-testopstilling.

  • Dynelectro rejser 11 mio. euro til udvikling og implementering af deres innovative 1-MW Dynamic Electrolyser Unit (DEU) hos European Energy’s danske vedvarende energianlæg.
  • Investeringsrunden er ledet af fremtrædende early-stage investorer, herunder Danmarks Eksport & Import Fond Organisation (EIFO), Yara Growth Ventures, Vsquared Ventures, PSV DeepTech, The Footprint Firm og Den Europæiske Innovationsråds (EIC) Fond.
  • Dynelectro har desuden sikret 9 mio. euro i tilskud gennem industrielle samarbejder med ledere som Shell og Den Europæiske Innovationsråd, hvilket understreger den solide opbakning til visionen om bæredygtige energiløsninger.

Dynelectro, et pionerfirma inden for bæredygtige energiløsninger, annoncerer den vellykkede afslutning af en investeringsrunde på 11 mio. euro. Denne finansiering vil sætte virksomheden i stand til at udvikle deres innovative 1-MW Dynamic Electrolyser Unit (DEU)-teknologi, hvilket vil lette en bredere implementering på markedet for grøn brint. Komplementeret af 9 mio. euro i tilskud fra Den Europæiske Innovationsråd (EIC), Det Danske Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), samt andre regionale programmer, vil Dynelectro anvende midlerne til udviklingen af DEU’er fra 150-kW prototyper til de kommercielle, fuldt modulære 1-MW enheder.

Dynelectros teknologi fokuserer på næste generation af fastoxid-elektrolyse (SOE) og tilbyder uovertruffen systemydelse og levetid. SOE bidrager til dekarbonisering i sektorer, der er svære at reducere emissioner i, ved effektivt at producere brint og udnytte industriel spildvarme. Det støtter tunge industrier og kemikalieproduktion ved at levere brint på stedet, reducere emissioner, generere syntetiske brændstoffer og muliggøre den grønne omstilling i disse sektorer. SOE er klar til at revolutionere energisektoren ved at øge energieffektiviteten, reducere omkostningerne og muliggøre bredere integration af vedvarende energi.

“Dynelectro er et eksemplarisk eksempel på en virksomhed, der har udviklet bæredygtige løsninger med venturekapital, som vi har brug for både i Danmark og på verdensplan. Vi er glade for, at et dansk firma har knækket koden til at gøre elektrolyse mere rentabel, og hvordan Dynelectro styrker Europas position som en pioner inden for Power-to-X,” siger Christian Winther, Partner, Tech & Industry, EIFO Investment.

Opskalering og fremtidige planer

“Vi er begejstrede for at nå denne afgørende fase i vores vækst,” siger Sune Lilbaek, administrerende direktør for Dynelectro. “Denne investeringsrunde validerer ikke kun vores teknologi, men baner også vejen for vores vækst og betydelige fremskridt inden for bæredygtig energi generelt.”

Investeringen fra Yara International via deres investeringsarm Yara Growth Ventures er betydelig, da den viser industriens interesse for teknologien. Yara er verdens næststørste ammoniakproducent og leder overgangen til lavemissionsløsninger.

Fordele ved SOE

Nuværende elektrolyseteknologier spilder 25-50 % af inputelektriciteten, hvilket begrænser deres kommercielle og bæredygtighedspotentiale. Fastoxid-elektrolyse (SOE) tilbyder den højeste konverteringseffektivitet, men har været hæmmet af kort levetid, hvilket gør den omkostningskrævende. Dynelectros innovative AC løser dette problem ved at forlænge SOE’s levetid fra 2 år til 10 år, hvilket bringer den på linje med andre elektrolyseteknologier. Denne udvikling reducerer omkostningerne og muliggør hurtige produktionsjusteringer, hvilket hjælper med netbalancering gennem hjælpemidler. Som følge heraf bliver Dynelectro en afgørende partner for Power-to-X udviklere, der stræber efter at sænke omkostningerne for grøn brint.

Færdiggørelsen af den første 1-MW enhed installation ved European Energy’s vedvarende energianlæg i Danmark er planlagt til første halvdel af 2025, hvilket vil demonstrere de praktiske anvendelser og fordele ved denne avancerede energiløsning.

Markedsvalidering

Eva Nielsen, Global PTX Advisor, Ramboll Group, siger: “Dynelectro har gjort opfindelser og har rettigheder til flere betydelige patenter, der har potentialet til at føre til et gennembrud for brintteknologi og Power-to-X.”

Ifølge Den Europæiske Innovationsråds tekniske evaluering, “[teknologien] kan markant transformere og stærkt accelerere et stort nyt marked. Det retfærdiggør derfor en gennembrudskarakterisering. Det støtter adoptionen af brint som en vigtig ren energibærer og bidrager stærkt til EU’s Green Deal.” EIC Fondens involvering i denne runde markerer et afgørende skridt i vores modenhed, hvor vi overgår til industrielle investorer.

Om Dynelectro:

Grundlagt i 2018 er Dynelectro i front med udvikling af avancerede, bæredygtige energiløsninger. Ved at udnytte banebrydende fastoxid-elektrolyseteknologi opnår Dynelectro hidtil uset systemydelse og levetid. Deres innovationer gør det muligt for operatører at tilpasse produktionen problemfrit baseret på tilgængeligheden af omkostningseffektiv vedvarende energi. Virksomheden kommercialiserer megawatt-skala Dynamic Electrolyser Units (DEU’er), der leverer ren brint for at frigøre syngas og e-fuel produktion.

Lær mere på dynelectro.dk

Kontakt:

Sune Lilbaek sune@dynelectro.dk 

Denne pressemeddelelse er oversat af Energy Cluster Denmark.