STAB3

Udfordring:

Den nuværende overgang mod netto-nul CO2-udledning kræver, at skibsfarten bevæger sig mod nye brændstoffer til eksisterende skibe og motorer. I øjeblikket er tilgængeligheden af nye kvalitetsbrændstoffer begrænset i forhold til bunkermarkedets størrelse (300 millioner tons årligt). Derfor er det ønskeligt, at tilgængelige grønne brændstoffer kan blandes ind i den eksisterende konventionelle bunkerpool. Dette kræver, at brændstofblandinger er stabile med hensyn til faseadskillelse, udfældning af faste stoffer eller slamdannelse,.

Løsning:

STAB3-projektet har til formål at forbedre stabiliteten af bioolie-bunker-brændstofblandinger. Projektet undersøger, hvordan kan man afgøre, om en bioråolie kan blandes med fossil olie. Samt hvad de relevante variabler er, og hvordan det kan løses, hvis de ikke er blandbare.

Projektets hovedleverance:
  • Udvikling af en forbedret platform til vurdering af stabiliteten af blandinger af bioolier og fossile olier, som også kan teste bioolie blandinger.
  • Brug af ovenstående metoder til at formulere “dispergeringsmidler og hjælpeopløsningsmidler” for at forbedre blandingens stabilitet.
Forventet resultat:

I øjeblikket er stabilitetstests for bioolie-brændstofblandinger afhængige af forældede metoder designet til fossile brændstoffer, der udelukkende fokuserer på den såkaldte asphaltene-stabilitet, og derfor kun stabiliteten af fossile makromolekyler. Den nye metode bruger en anden taktik og kan derfor tilpasses til forbindelser uden asphaltenes. Desuden er den ikke-invasiv, hvilket tillader langtidsstabilitetsvurdering uden behov for at sub-sample eller adskille. Den nye testmetode vil desuden blive brugt til at vurdere, om en bioolie-brændstofblanding kan forbedres med hensyn til stabilitet ved tilsætning af kemiske additiver for at forbedre blandbarheden.

Partnere:
En del af Innomissions

EU finansierer fire grønne missionsdrevne forsknings- og innovationspartnerskaber, som samler landets bedste forskere, virksomheder og organisationer om at gøre Danmark til et grønt foregangsland. Det gælder inden for lagring og anvendelse af CO2, Power-to-X, klima- og miljøvenligt landbrug og fødevareproduktion samt cirkulær økonomi med fokus på plast og tekstiler.

Dette innovationsprojekt er en del af Innomissions 2: MissionGreenFuels – Grønne brændstoffer til transport og industri. I MissionGreenFuels-partnerskabet vil man udfase fossile brændsler til skibsfart, tung vejtransport, luftfart og den maritime shippingindustri frem mod 2030. Læs mere her https://missiongreenfuels.dk/.

Projekt tidslinje

Finansieret af

Fakta

Start: Januar 2024

Slut: December 2025

 

Total budget: 5,4 DKK

Innovationsfonden: 3,7 M DKK.

Kontaktperson

Demet Kizil

Demet Kizil
Project Manager
Tlf: +45 2253 9474
E-mail