Et vellykket innovationsprojekt har fået stor betydning for AquaGreen, som i dag leverer spildevandsløsninger på flere kontinenter.
Spildevandsslam fra 50.000 borgere i Odsherred er gået fra at være en årlig udgift for den lokale forsyning til at være et produkt, der kan sælges og efterspørges.
Det er resultatet af, at verdens første integrerede damptørrings- og pyrolyseanlæg kan omdanne slammet til bio-kul og fjernvarme. Energien fra slammet driver både damptørring og en pyrolyseproces på 650 grader og leverer en så ren og fin forbrænding, at CO2 udledningen reduceres og slutproduktet i form af fosforholdig biokul kan sælges som gødning. Oveni kan overskudsvarmen fra anlægget anvendes som fjernvarme.
”Førhen betalte vi mellem halvanden og to mio. kroner årligt for at komme af med vores spildevandsslam; nu kan vi sælge det i stedet,” siger Fanny Villadsen, direktør i Odsherred Forsyning.
Global synlighed
Det er godt nyt i en stadig mere klimabevidst verden, og for AquaGreen – virksomheden bag den innovative løsning – har det givet stor opmærksomhed. AquaGreen udviklede det nye brændkammer sammen med Odsherred Forsyning og DTU gennem et 3-årigt program støttet af Regionalfonden og faciliteret gennem Energy Cluster Denmark; et program, som har haft til formål at få flere små og mellemstore virksomheder til at udvikle innovative produkter til energi-optimering.
Det har i den grad ramt plet for AquaGreen:
”Vi får henvendelser fra hele verden i øjeblikket,” siger Henning Schmidt-Petersen, CEO i AquaGreen:
”Vi har allerede installeret de nye brændere i Danmark og Sydafrika og er i gang i Sverige; har netop vundet et udbud om at levere installationer i Malaysia og på Borneo; vi arbejder på et tilbud på 11 anlæg til Saudi Arabien; er på vej med licensproduktion i Kina og arbejder med kontraktforslag fra en kunde i Australien,” siger han.
Fra 5 til 31 medarbejdere
Interessen har betydet, at virksomheden er vokset markant.
”Vi var 5 medarbejdere, da projektet gik i gang. Nu er vi 31 medarbejdere og har et produkt, som efterspørges fra alle sider,” siger Henning Schmidt-Petersen.
Han kalder innovationsprojektet for ’helt afgørende’ for AquaGreen:
”Gennem projektet fik vi funding og adgang til forskning, som vi ellers ikke kunne få. Det har været alfa og omega for os,” siger han:
”Vi er en helt anden virksomhed i dag; langt mere interessant som sparringspartner og arbejdsplads. Vi har fået et betydeligt kompetenceløft, og vi er en aktør, man søger til for råd,” siger Henning Schmidt-Petersen.