15 procent af verdens energiprognoser er blevet mere præcise.
Det er resultatet af innovationsprojektet EuroGrid, som adresserer udfordringen med at integrere stadig mere fluktuerende energi som vind i energisystemet uden at miste den systembalance, som er så vigtig.
En af partnerne i innovationsprojektet er den danske energivirksomhed Enfor, hvis 30 medarbejdere i Danmark, Island, Ungarn og Indien er involveret i cirka 15 procent af verdens energiprognoser, og således på bagkant af projektet bidrager til en øget præcision af prognoserne.
Mikkel Westenholz, som er direktør i Enfor, siger:
”Med afsæt i projektet har vi bidraget til en øget præcision af prognoserne – det er der interesse for og potentiale i,” siger han.
Det må siges: Det skitserede potentiale i en bedre energiprognose er 2-300 mio. kroner, og blandt andet derfor har Ørsted engageret sig i innovationsprojektet:
”Vi kigger ind i en fremtid med et fælles, grønt energisystem på tværs af hele Europa, hvor vi i Danmark bliver påvirket af, om det blæser i England eller forbruget stiger i Frankrig,” siger Jan Hvidberg, Lead Analyst i Ørsted:
”En smidig integration på tværs af Europa bliver afgørende for prisen på vedvarende energi for os alle. Derfor arbejder vi fokuseret på at udvikle teknologier, der kan understøtte det,” siger han.
Mængden af vedvarende energi i europæiske landes energisystemer øges år for år. Innovationsprojektets partnere – ENFOR, EA Energianalyse, DTU og Ørsted samt facilitatoren Energy Cluster Denmark – har sammen udviklet en digital platform, som inddrager prognoser for forsyninger af vedvarende energi, elforsyning, og elpriser på tværs af europæiske lande; i første omgang Danmark og Tyskland.
Platformen beskriver den aktuelle markedssituation og energiforsyning på minuttet, så de enkelte landes energisystemer strømlines, og nu skal projektet skaleres ud i hele Europa.
En udvikling, som Mikkel Westenholz glæder sig over:
”Involveringen af Energy Cluster Denmark har betydet, at vi har kunne speede op for udviklingen af teknologien, styrke muligheden for funding samt fået bedre adgang til samarbejde med de andre partere i projektet. Vi har allerede indgået samarbejder i Skandinavien og Tyskland, og planen er nu at rulle det ud i hele Europa og derved forbinde alle de europæiske lande gennem en fælles infrastruktur,” siger han.
Enfor har fået flere medarbejdere som følge af øgede arbejdsopgaver, og virksomheden er for fjerde år i træk kåret som Gazellevirksomhed.
”Den støtte vi modtog igennem projektet, gjorde det muligt at tage risikoen og investeringen i projektet. Energy Cluster Denmark faciliterede midlerne til projektet og gjorde det mindre administrativt tungt for os. Vi kom i mål med projektet og har nu energihandlere flere steder i verden, der tester produktet,” siger Mikkel Westenholz.
Innovationsprojektet er støttet Den Europæiske Fond for Regional Udvikling med et samlet projektbeløb på 2,7 mio. kr. Projektets partnere var Danmarks Tekniske Universitet, EA Energianalyse, EMD International, Energinet, Ørsted og Enfor.