Danmark er langt med den grønne omstilling og samtidig et af de mest digitaliserede lande i verden.
De to styrkepositioner kombineres nu i et strategisk samarbejde, som skal sætte ekstra fart og fokus på den digitale omstilling af energisektoren.
Hvis Danmark er i stand til at etablere sig som førernation for en digital energiforsyning, så er der nemlig både betydelige energieffektiviseringer i vente og nye markeder at erobre.
”En øget digitalisering vil kunne løfte og udvikle energisektoren betragteligt”, siger Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark, som nu indleder et samarbejde med DigitalLead, den nationale klynge for digitale teknologier:
”Danmark er langt med at skabe et samlet, sammenhængende energisystem, hvor hele værdikæden fra produktion til distribution og forbrug af energi er forbundet. Kan vi i højere grad udnytte de data, der er i energisystemet, til at skabe et fleksibelt og effektivt energiforbrug, så vil det føre til nye kommercielle forretningsmuligheder. Derfor er det oplagt, at vi samarbejder om at gøre to betydelige danske styrkepositioner endnu stærkere”, siger hun.
I sin 2030-plan ”Tilbage til fremtiden” skitserer Dansk Industri, at danske virksomheder og husstande rummer et energieffektiviseringspotentialet i det endelige energiforbrug på op mod 33% inden 2030 og op mod 45% i 2050.
Der er et potentiale at gå efter, understreger CEO i DigitalLead, Carolina Benjaminsen:
”For at kunne reducere energiforbruget med en tredjedel inden 2030 er det bydende nødvendigt, at vi spiller digital energieffektivisering stærkt på banen. En gennemtænkt digitalisering af hele energisektoren giver gevinst for energiproducenter, forsyningsvirksomheder, forbrugere og den digitale industri. Samtidig får samfundet og klimaet gevinst af, at øget digitalisering sikrer mindre energiforbrug og bedre udnyttelse af bæredygtig energi”, siger Carolina Benjaminsen.
Netop derfor har de to klyngeorganisationer sat sig for at tage den digitale energidagsorden gennem et strategisk samarbejde. Det skal blandt andet udmønte sig i flere fælles digitaliseringsevents og et hackaton i samarbejde med Energinet.
”Når vi forener 800 medlemsvirksomheder fra to styrkepositioner om en fælles udfordring, så kommer vi langt hurtigere derhen, hvor de faktiske innovationer sker”, siger Carolina Benjaminsen.
Glenda Napier supplerer:
”Yderligere digitalisering af den danske energisektor åbner for en fantastisk mulighed for at gøre et samlet, digitaliseret energisystem til et nyt, dansk eksporteventyr, som virkelig vil gavne klimaregnskabet”, siger hun.