Dronen høster data og et væld af muligheder

6. oktober 2020

Dronebaseret dataindsamling har potentiale til at sparke mange nye døre ind i energisektoren, viser Offshore Operating Drones, der er et innovationsprojekt faciliteret af Energy Cluster Denmark.

Når en vindmøllevinge skal efterses for revner eller et jacketfundament tjekkes for rust, så kræver opgaven ofte trænede specialister, som iført seler og hjelme kravler i reb og liner for at løse opgaven. Det kræver et betydeligt set-up og inkluderer både et risikoaspekt og et begrænset tidsvindue.

Alt det har droneteknologi potentiale til at forandre. Det viser det foreløbige arbejde i innovationsprojektet Offshore Operating Drones, siger Benjamin Mejnertz, partner i virksomheden Upteko:

”Potentialet er stort på tværs af segmenter, typer af målinger og sågar industrier”, siger han:

”Vi har udviklet en platform til målinger, som er et multipurpose dronesystem og den ideelle platform til at indhente alle former for data. Om det er til detektion af en gaslækage, måling af rust, termiske målinger eller noget helt fjerde er underordnet – dronen kan være platform for lige den applikation, der ønskes”, siger Benjamin Mejnertz.

 

Fremtidens værktøj
I Offshore Operating Drones-projektet har man arbejdet med at fragte dronen til skibet og sende dronen i luften til indsamling af data. De indhentede oplysninger bearbejdes af AI og munder ud i en anbefaling af eksempelvis reparation og vedligehold.

”Vi tror på, at droner bliver et af de værktøjer, man kommer til at arbejde med i fremtiden på en hel stribe opgaver”, siger Flemming Hjorth, Head of New Services Business Development i ESVAGT:

”Der mangler fortsat noget på automation og udvikling på andre områder, men dronerne er i en rivende udvikling, hvor de bliver mere og mere avancerede. Vi har i projektet fået vished for, at detektor-systemet virker, og alene det åbner for et kolossalt potentiale”, siger han.

Energy Cluster Denmark har faciliteret projektet, og CEO Glenda Napier er glad for resultaterne indtil nu.

”Vi siger gerne om vores tilgang til innovation, at vi først er i mål, når sensoren måler og dronen flyver. Det er bogstaveligt talt det, der sker her, og vi er spændt på at følge, hvordan droneteknologien vil forandre energisektoren”, siger Glenda Napier.

Udover ESVAGT og Upteko medvirker Windpower LAB og Dansk Fundamental Metrologi A/S i projektet.