Droner skal levere grej offshore

2. marts 2022

ESVAGT, Upteko og Siemens Gamesa vil gøre det lettere at levere udstyr fra skibe til havvindmølleteknikere. Innovationsprojekt ser på muligheden for at løse opgaven med fuldautomatiske droner.

Hvis en tekniker i en havvindmølle mangler et stykke værktøj, en møtrik eller andet udstyr under arbejdet med servicering, bliver det i dag sejlet til møllen med et mindre serviceskib. Den proces er både dyr, tidskrævende og miljøtung, og derfor vil partnerne i innovationsprojektet FOD4Wind se på, om skibene kan erstattes af droner, som opstartsvirksomheden Upteko leverer.

”I dag sejler man udstyr hen til den enkelte mølle med et såkaldt service operation vessel. Det, som vi vil i projektet FOD4Wind, er at erstatte den sejlads med droneflyvninger fra større skibe fra Esvagt, så man sparer turene rundt i vindmølleparken. Dronen skal kunne flyve fuldautomatisk fra et af Esvagts skibe og op til havvindmøllens nacelle, hvorpå der er en landingsplads. Her kan dronen så afsætte det værktøj, den flyver med,” siger Benjamin Meinertz, partner i Upteko.

Planen er, at dronen på sigt skal kunne fragte gods af op til 100 kg. I innovationsprojektet FOD4Wind arbejder partnerne dog med laster på 12 kg til en start. Ifølge Siemens Gamesa, der producerer og servicerer havvindmøllerne, er der et stort potentiale i at benytte droner på havet.

”Vi begyndte at se på anvendelsen af droner i 2016, og vores business case er positiv – både når det gælder leverancer og måske også inspektion af havvindmøller. Vi ser et stort potentiale i at have droner på serviceskibene permanent. Vi fokuserer hele tiden på at gøre tingene smartere, og ved at bruge droner til vedligehold af vores vindmøller kan vi både reducere vores omkostninger og vores miljømæssige aftryk,” siger Lars Holm Nielsen, Head of R&D service operations ved Siemens Gamesa.

Safety first

Innovationsprojektet bliver faciliteret af Energy Cluster Denmark, og er ifølge CEO Glenda Napier et godt eksempel på, at samarbejde om innovation betaler sig.
”Det fantastiske ved Fod4Wind er, at projektet på en gang er med til at definere nye forretningsområder for de medvirkende partnere – samtidig med at det løser en klimamæssig udfordring. Hvis vi begynder at benytte droner frem for skibe offshore, gør vi både en forskel for den sorte og den grønne bundlinje,” siger Glenda Napier.

Hos ESVAGT, der leverer de SOV-skibe, som dronen skal flyve fra, er sikkerhed også en væsentlig del af projektet.
”Som den førende udbyder af SOV-skibe i Europa er vi meget fokuserede på at tilbyde nye services til vores kunder. Her har dronerne en vital rolle og vil fremover effektivisere serviceringen af vindmøller. Vores fokus er altid safety first og derfor lægger vi stor vægt på forholdene omkring de løsninger, som projektet leverer. Det skal være sikkert at operere dronen offshore” siger Nils Overgaard, Head of Special Projects, ESVAGT.
Planen er, at de første flyvninger i projektet sker fra et Esvagt-skib til en Siemens Gamesa-mølle i andet kvartal af 2022.

Fakta

Projektet er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) og har et samlet budget på 17 mio. kroner. Det er tidligere støttet af EU’s Regionalfond. Det løber til udgangen af 2024 og har en partnerkreds bestående af Upteko, Siemens Gamesa, ESVAGT og Syddansk Universitet. Energy Cluster Denmark faciliterer og administrerer projektet.