Hvordan sikrer vi grøn strøm til nordeuropæerne i fremtiden? Svaret fra politisk side er blandt andet fremtidige energi-hubs til havs – også kendt som energiøer – der fra Nord- og Østersøen skal fungere som knudepunkter for grøn strøm fra havvindmøller til millioner af husstande.
Planen om de kommende hubs handler både om kunstige ø-konstruktioner på havet – og om øget integration af grøn strøm fra havvindmøller i et eksisterende miljø, fx Bornholm.
I det nye innovationsprojekt Offshore Energy Hubs vil DTU, Aalborg Universitet, Ørsted og en række andre industrielle partnere udvikle teknologier, der kan gøre de fremtidige hubs omkostningseffektive og driftssikre, fortæller Nicolaos A. Cutululis, professor ved DTU Vind og Energisystemer.
”I Danmark har vi haft visioner for, hvordan vi skal blive CO2-neutrale, og med beslutningen om at etablere energi-hubs viser vi vejen mod det CO2-neutrale mål. Det er grundlæggende vigtigt, at de konstrueres succesfuldt, omkostningseffektivt og stabilt,” siger Nicolaos A. Cutululis.
Ifølge ham er der tre led i innovationsprojektet: Sikker drift af det elektriske system, reduktion af prisen på de havvindmølleparker, der skal levere den grønne strøm og integration af grøn brintproduktion – såkaldt Power-to-X – som en stabiliserende faktor for opkoblingen til nettet.
”Vi vil se på, hvordan vi kan sikre en robust drift af det elektriske system, der udvikles til de nye hubs, da det bliver et helt nyt energisystem med unikke og udfordrende egenskaber,” siger Nicolaos A. Cutululis.
Ud over DTU, som leder Offshore Energy Hubs, er projektpartnerne Ørsted, Energy Cluster Denmark, Green Hydrogen Systems, Aalborg Universitet, PowerLabDK, Siemens Gamesa, Hellenic Cables og Supergrid Institute.
Projektets partnere ser i udgangspunktet på energi-hubs omkring Danmark, men teknologien, der udvikles i projektet, vil på sigt kunne anvendes andre steder i Europa og i det globale marked for energiløsninger til fordel for de industrielle partneres forretning.
”Det her er en vigtig del af skiftet fra sort til grøn energi. Vi tror, at Offshore Energy Hubs bliver én af nøglerne til at høste den grønne energi fra havvindmølleparker, så du kan forbinde energien fra hav til land,” forklarer Troels Stybe Sørensen, Senior Director hos Ørsted.
Ifølge Poul Alberg Østergaard, professor ved Aalborg Universitet, handler Offshore Energy Hubs i bund og grund om, hvordan vi bedst muligt udnytter fremtidens grønne strøm, der i høj grad vil komme fra produktion på havet.
”Når man flytter energiproduktionen offshore, skaber det en række nye muligheder. Du har lettere adgang til shipping og til vindenergimæssige ressourcer. Der er et stort potentiale mange steder rundt om i verden for denne løsning,” siger Poul Alberg Østergaard.
Offshore Energy Hubs er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) og har et samlet budget på 39 mio. kroner. Projektet løber fra september 2022 til august 2026.
Spørgsmål om projektet kan stilles til: Nicolaos A. Cutululis, DTU Vind og Energisystemer: +45 21 32 49 65 / niac@dtu.dk