Torben Bach Pedersen, Flexshape, og Thomas Vohs-Ahlers, Head of Members and Sales, Energy Cluster Denmark
93,9 procent vil gerne være med i et innovationsprojekt. Igen.
Det er et ud af flere resultater fra Energy Cluster Denmarks nye undersøgelse af medlemmernes tilfredshed i 2024.
Undersøgelsen er sendt som et spørgeskema til alle 540 medlemmer af energiklyngen, der er virksomheder, forskere, forsyninger, kommuner og andre organisationer med fokus på energi.
Hensigten er at skabe et samlet overblik over, hvad medlemmerne synes om det, de får retur for den tid, energi og de kroner, de lægger i medlemskabet.
Det siger Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark.
”Vi skal hjælpe med at accelerere den grønne teknologiudvikling og vores mantra er at gøre grøn innovation nemmere for danske virksomheder at deltage i. Vi er til for vores medlemmer, og arbejder hele tiden på at lære dem alle sammen endnu bedre at kende for at lave det rigtige match i det rigtige innovationsprojekt. Når vi ved, hvad der er vigtigst for vores medlemmer, kan vi optimere vores produkt, der først og fremmest er at facilitere klimavenlig innovation i projekter, der skaber vækst og arbejdspladser. Derfor er jeg utroligt glad for at se i den nye undersøgelse, at næsten alle, der har været med i et projekt hos os, har mod på at gøre det igen,” siger Glenda Napier.
Et af de mere end 500 medlemmer i Energy Cluster Denmark er Flexshape.
Virksomheden, der sælger en aggregator-platform til styring af fleksible enheder og handel med fleksibilitet, meldte sig ind i energiklyngen i 2021. Undervejs har Flexshape benyttet sig af hjælp til innovationsprojekter og til netværk i branchen, fortæller medstifter og forskningschef i Flexshape, Torben Bach Pedersen.
”Vi har fokus på at optimere fleksibelt elforbrug – og arbejder aktuelt særligt med batterier og salg af fleksibilitet fra disse. Vi optimerer et batteri på Lindø og skal også optimere EWIIs nye store batteri på Bornholm, Danmarks største. Batterier er fantastiske, men dyre. Derfor skal de bruges klogt og i samspil med andre typer enheder som vindmøller, solparker og ladestandere. Det hjælper vi branchen med; blandt andet gennem innovation sammen med andre. Det kan man bruge energiklyngen til,” siger Torben Bach Pedersen, der også er professor i datalogi ved Aalborg Universitet.
Ifølge ham bruger man ikke tiden i energiklyngen på sniksnak, men på praktisk innovation.
“Over tid er vi blevet klogere på, hvad vi kan bruge energiklyngen til, fx projektledelse, afrapportering, formidling og økonomi – og den viden kunne jeg godt have brugt før vi meldte os ind. Jeg har erfaring fra flere store EU-projekter, som jeg selv har administreret, før vi blev medlem af Energy Cluster Denmark. Alt det projektpraktiske kan godt kan tage pusten fra en forsker som mig. Den slags kan klyngen hjælpe med,” siger Torben Bach Pedersen.
Udover medlemmernes syn på Energy Cluster Denmarks innovationsprojekter viser den nye tilfredshedsundersøgelse også, at tre ud af fire medlemmer gerne vil anbefale et medlemskab til andre.
Et andet resultat er, at hvert fjerde medlem mener, at energiklyngen godt kan blive mere tilgængelig – og det budskab skal der handles på, siger Glenda Napier.
”Langt størstedelen af vores medlemmer er glade, og det er vil tilfredse med. Men det er afgørende for os, at alle vores medlemmer ved, hvad hvordan vi kan hjælpe dem – og at vi som landsdækkende energiklynge kun er et opkald og en kop kaffe væk. Det er ikke alle, der vil bruge alle vores tilbud hele tiden, men alle medlemmer skal vide, hvad de har adgang til. Derfor har alle medlemmer en indgang til en klyngemedarbejder i vores team, og vi vil gøre endnu mere for at følge op med tilbud om projekter, events og en hurtig status over telefonen eller et fysisk møde i den kommende tid,” siger Glenda Napier.
Ifølge Torben Bach Pedersen fra Flexshape, der også består af otte kolleger i Danmark og Litauen, er medlemskabet i energiklyngen en let vej til kontakter i branchen og assistance til det, en mindre virksomhed som hans ikke selv er specialister i.
”Det er vigtigt at bruge ens tid på det, der skaber værdi ude i virkeligheden. Derfor er vi glade for medlemskabet af Energy Cluster Denmark, da det giver os adgang til hele økosystemet på en gang. Når vi deltager i energiklyngens events som netværksmøder eller matchmaking, så kommer de rigtige folk. Det er nyttigt for en virksomhed som os, der snart også vil levere ydelser til produktionsenheder som vind og sol, og andre led i energisystemet,” siger Torben Bach Pedersen.
Ifølge ham er pris også en faktor:
”Økonomi kan være en hindring, når man er en mindre virksomhed, hvor man skal vende hver en femøre. Derfor er det positivt, at prissætningen for medlemmer som os er ret menneskelig. Det er ikke dyrt at prøve et medlemskab af et års tid, og det vil jeg anbefale, at energiklyngen også prioriterer fremover, så mindre virksomheder, iværksættere og andre kan teste, om det skaber værdi at være med. Det har det gjort for os,” siger Torben Bach Pedersen.
Hvis du vil høre mere om, hvad et medlemskab af Energy Cluster Denmark kan gøre for din virksomhed, så kontakt Thomas Vohs Ahlers, Head of Members & Sales på tva@energycluster.dk.