Det er ikke bare dronerne i innovationsprojektet Quali Drone, som stiger til vejrs for at inspicere store strukturer til vindindustrien.
Der er også flyvehøjde for opstartsvirksomheden Quali Drone, som er vokset ud af projektet – indehaver og direktør Jesper Smit har netop ansat sin fjerde medarbejder i virksomheden, som arbejder med autonom droneinspektion:
“Projektet har vist potentialet i offshore vind, som vi oprindeligt fokuserede på. Men også i resten af energisektoren er der opmærksomhed på det, vi kan, og projektet har også fået henvendelser fra øvrig industri, hvor inspektion i højden er en udfordring,” siger han.
For projektpartneren Zebicon, som har leveret industriel måleteknik til innovationsprojektet, ser CEO Jeppe Hebsgaard Laursen et betydeligt potentiale:
”Vi har fået bekræftet, at der er et stort sikkerhedsperspektiv og forretningspotentiale i projektet. Vi har fået etableret et workflow, hvor vi har været i stand til at løse de udfordringer, der er – og vi kan se, at det er inden for rækkevidde for os i løbet af få år at have et stærkt produkt på markedet. Vi tror på, at vi sammen med Quali Drone kan blive markedsledende på det her, og vi tror, at dette samarbejde kan åbne en helt ny fløj for os som virksomhed,” siger han.
Helt i samme boldgade er en anden af projektets SMV’ere; Desupervised. Virksomheden har bidraget med at udvikle AI-algoritmen i projektet, og COO Jens Skoustrup-Jacobsen ser stærke muligheder:
”Det vil udvikle vores virksomhed, fordi vi nu har både viden og noget rent praktisk anvendeligt, som kan bruges i andre løsninger. Det kan bringe værdi på både den korte og lange bane for virksomheden,” siger han.
Virksomhedernes positive fremtidsforventninger glæder projektdirektør Christian Boysen, Energy Cluster Denmark. Han beskriver projektet som ’et skoleeksempel’ på, hvordan klynger kan løfte gode ideer til efterspurgte løsninger på konkrete udfordringer op ad TRL-stigen:
”Bladt Industries formulerede en konkret udfordring; vi inviterede SMV’er og DTU Wind ind og delte gode ideer; gennemførte en proof of concept i et hurtigt regionalfondsprojekt og fandt ud af, at der faktisk var mulighed for at spare temmelig meget på at løse opgaven med droner fremfor manuelt,” siger Christian Boysen:
”Nu har projektet demonstreret en løsning, der gør det muligt at erstatte tunge, manuelle processer og gøre det hurtigere og billigere. Der er skabt en ny virksomhed og stærke perspektiver for to eksisterende virksomheder. Det er ret optimalt,” siger han.
Selvom der således er sat et flot punktum for projektet, så ser DTU Wind fortsat mange muligheder i at bygge videre på den viden, man har fået af at medvirke:
”Projektet har bekræftet, at der er så mange muligheder i de her teknologier – nu og i fremtiden. Det genererer en masse nye ideer til nye ting, vi kan bruge det til,” siger Kim Branner, Head of Section Structural Design & Testing:
“Perspektiverne i digitalisering i energisektoren er enorme, og vi har kun lige kradset i overfladen. Der er masser af ide i at arbejde videre,” siger han.
“Projektet har vist potentialet i offshore vind, som vi oprindeligt fokuserede på. Men også i resten af energisektoren er der opmærksomhed på det, vi kan, og projektet har også fået henvendelser fra øvrig industri, hvor inspektion i højden er en udfordring.”
Jesper Smit, Direktør og Indehaver, Quali Drone
Partnere
Bladt Industries A/S
Quali Drone ApS
Zebicon A/S
Desupervised ApS
DTU Vind Energi
Energy Cluster Denmark
Projektperiode
Maj 2019 – december 2022
Samlet budget
14,4 mio. kr.
Støttet af
EUDP
EU’s Regionalfond
Region Midtjylland