Fra eksport af bacon og smør til fiskeriby, olie-gas og nu også havvind, grønt brint, CO2-lagring og anden grøn omstilling.
Esbjerg har udviklet sig over tid i takt med, at udbud og efterspørgsel har forandret sig – det samme gælder for IKM Ocean Team, der siden 1995 har fulgt markedet og kunderne i den globale energisektor fra matriklen på havnen i Esbjerg.
Det fortæller Benjamin Lorenzen, vicedirketør i IKM Ocean Team A/S.
”Det er en organisk, flydende overgang, og vi skal hele tiden holde os ajour – og skal også huske at kigge op af vores egen andedam. Verden er stor, og ting flytter sig konstant. Derfor er det positivt for os at se, at vores kompetencer med servicering i kendte sektorer som olie- og gasindustrien kan få nyt liv, fx i hele værdikæden for CO2-fangst, udnyttelse og lagring,” siger Benjamin Lorenzen.
I 2022 blev den vestjyske virksomhed en del af norske IKM, der med flere tusinde ansatte er en af de største serviceleverandører i Nordeuropa. Opkøbet handlede blandt andet om at integrere de vestjyske kompetencer indenfor håndtering af CO2 i den norske koncern.
”En typisk opgave for os kan fx bestå i at rense ekstremt lange og snævre rørsystemer, der ofte findes i forbindelse med produktionsbrønde offshore. Systemerne har en tendens til at stoppe til eller blokere som et resultat af urenheder eller kemiske reaktioner, der sker over tid. Her benytter vi CO2 til at rense rørene effektivt, så systemerne fortsat fungerer som de skal,” siger Benjamin Lorenzen og fortsætter:
“Den kompetence har vi finjusteret i mange år, og kan nu udnytte den i et andet, nyt led i energisektoren. Vi har unikke patenterede løsninger og en styrkeposition indenfor arbejdet med CO2, som vi kan bruge på ny, når det gælder CO2-fangst, udnyttelse og lagring, der vinder frem i nye demonstrationsprojekter i Nordsøen. Et sundt, efterprøvet forretningsben kommer os med andre ord til gavn i den grønne omstilling,” siger Benjamin Lorenzen.
Udover kompetencer fra mange års arbejde med olie- og gas, har IKM Ocean Team udviklet de faglige CO2-kompetencer i partnerskaber med andre. Det er fx sket i innovationsprojektet COLLATE, der handler om de materialer, der skal være med til at forsegle den CO2, Danmark planlægger at gemme i Nordsøens undergrund.
”I innovationsprojektet har vi samarbejdet med forskere og andre virksomheder med kompetencer, vi ikke har inhouse. Det har været intenst og komplekst, og har også været en ny måde at arbejde med udvikling på for os,” siger Benjamin Lorenzen:
”Vi er gået fra at finansiere al udvikling selv – det har været en tung post, der har bragt os langt. Men ved at deltage i et struktureret udviklingsprojekt med andre, som Energy Cluster Denmark har understøttet, kommer vi længere og hurtigere frem. Vi er gået helhjertet ind i projektet med viden og kompetencer fra egen rygsæg med et mantra om, at det man giver, det får man igen. Den indgangsvinkel har båret frugt, og vi kommer videre fra COLLATE-projektet med stærkere kompetencer og et endnu bedre netværk i branchen. Relationer er essentielt for os. Det er netværk, der skaber tilliden fra vores partnere og kunder, som vi kan lære af, og som vi i fremtiden kan løse opgaver for og skabe innovative løsninger med. Vi flytter os i takt med udviklingen, og vil gerne spille en aktiv rolle i den grønne omstilling,” siger Benjamin Lorenzen.