Det er efterhånden velkendt fakta, at flere og flere danskere har ondt i deres mentale helbred. Desværre rykker psykiske lidelser, stress og dårlige sociale relationer også ind på arbejdspladsen, og skaber svære betingelser for rigtig mange mennesker i deres hverdag.
Med konceptet Danmarks Mentale Sundhedsdag har Velliv Foreningen i en årrække været behjælpelig med at give tilskud til, at virksomheder har kunne afholde sundhedsfremmende aktiviteter for deres medarbejdere, og flere virksomheder har i år valgt at invitere ARBEJDSMILJØEkspertens rådgivere inden for med et inspirationsoplæg.
– Vi har været ude med mange emner i år, fx arbejdsglæde – at skabe og dyrke den, teambuilding, konstruktiv kommunikation og konflikthåndtering. Konsulenterne taler blandt andet om forandringer, hvordan vi skaber gode forandringsprocesser/bedre kan rumme dem, stressforebyggelse og -håndtering, og hvordan man kan nedsætte sygefravær, fortæller Solveig Dohrmann, der er projektkoordinator hos ARBEJDSMILJØEksperten, og som i år har planlagt alle aktiviteter omkring Danmarks Mentale Sundhedsdag.
At løfte indsatsen for den mentale sundhed kan i mange sammenhænge kræve større indsats og længerevarende forløb. Derfor er det gennem Velliv Foreningen også muligt at søge tilskud ud fra andre parametre.
Vil din arbejdsplads, jeres branche eller jeres område sætte fokus på mental sundhed på andre tidspunkter af året end i uge 41, så kan der blandt andet søges støtte til analyser, forskning og nyskabende indsatser indenfor forskellige brancher.
– Hos ARBEJDSMILJØEksperten rådgiver vi hvert år virksomheder over hele landet, der ønsker at gøre en forskel for den psykiske arbejdsmiljø. I tæt samarbejde skaber vi projekter, der kan skabe forandring og potentielt fremme den mentale sundhed. I april ansøgte vi sammen med en virksomhed om et projekt omkring trivselspolitik. Virksomheden modtog godkendelse af projektet fra Velliv Foreningen i august, og vi skal nu – og frem til marts 2025 – udarbejde og implementere en trivselspolitik hos den pågældende virksomhed, siger COO og Executive Partner hos ARBEJDSMILJØEksperten, Bent Würsching.
Der kan søges om tilskud til projekter tre gange årligt – i januar, april og august. Hvor der i forbindelse med ansøgninger til en enkelt virksomhed er et max. beløb på 250.000, der kan søges om, så er der ingen beløbsgrænser på branche-ansøgninger og område-ansøgninger.
Ifølge projektkoordinator Solveig Dohrmann er det nemt at komme i gang. Har man lysten til at ville gøre en forskel og kan tage initiativ til den indledende dialog, er dette første skridt til at komme i gang.
– Overvej og tal om mulige problemer fx konflikter, samarbejde eller styrkelse af organisation ved eksempelvis at udarbejde en trivselspolitik. Det kan give god mening at tage udgangspunkt i den seneste APV, trivselsmålinger eller andre drøftelser, som virksomhedens AMO har haft. På den måde vil man stå stærkt i forhold til en projektansøgning om tilskud. Med udgangspunkt i sådanne punkter, kan vi tage fat på at gennemgå et relevant projekt og en ansøgning, slutter Solveig.
Vil I generelt læse mere om muligheder for tilskud til projekter så søg flere oplysninger på vellivforeningen.dk
FAKTA:
Danmarks Mentale Sundhedsdag er inspireret af WHO’s World Mental Health Day, der er en årlig mærkedag, som markeres den 10. oktober. I forbindelse med Danmarks Mentale Sundhedsdag har alle danske arbejdspladser mulighed for at søge om 10.000 kr. gennem Velliv Foreningen.
I 2023 søgte et rekordhøjt antal virksomheder støtte til deres arrangement – hele 1868 virksomheder søgte, og heraf fik 1164 tilsagn om 10.000 til deres event.