Hos Energistyrelsen ser direktør Kristoffer Böttzauw det tættere samarbejde med IFU som en vigtig udmøntning af regeringens øgede satsning på at fremme international klimafinansiering.
“Vi oplever, at klimafinansiering i stigende grad efterspørges i en række af de udviklings- og vækstlande, hvor Energistyrelsen har energipartnerskaber. Derfor er det en vigtig vitaminindsprøjtning til grøn genopretning både i Danmark og i vores partnerlande, at vi i stigende grad kan hjælpe med også at mobilisere kapital”, siger Kristoffer Böttzauw, direktør, Energistyrelsen.
Samarbejde skaber synergi
Energistyrelsen driver i dag en række bilaterale energisamarbejder i samarbejde med Udenrigsministeriet og med inddragelse af bl.a. Energinet. Overordnet er formålet at udveksle erfaringer med henblik på en grøn og mere klimavenlig omstilling af energisektoren. Der er tale om myndighedssamarbejde med relevante myndigheder i pt. 16 prioriterede lande med ansvar for energisektoren og andre relevante offentlige og private aktører. Dette arbejde tager sit udgangspunkt i danske erfaringer med grøn omstilling og effektivisering gennem 40 år på energiområdet.
IFU er en selvejende statslig fond, der tilbyder rådgivning og risikovillig kapital til virksomheder, som ønsker at gøre forretning i vækst- og udviklingslande. IFU har bl.a. fået tildelt 1 mia. kroner via Danmarks Grønne Fremtidsfond. IFU har solid erfaring med investeringer indenfor energisektoren og har blandt andet medvirket til at finansiere mere end 1.150 megawatt sol- og vindenergi i en række udviklingslande. Det nye samarbejde skal bl.a. bidrage til at styrke IFU’s viden om nye projektmuligheder, der kan inkludere danske eksportører af energiteknologi, bidrage til Energistyrelsens indsigt i gode rammevilkår og udbudsmodeller fra den finansielle sektor, ligesom de to organisationer kan afholde fælles arrangementer med f.eks. lokale myndigheder.
Ti udvalgte lande
Det nye samarbejde omfatter ti udvalgte lande, der udgøres af Egypten, Etiopien, Indien, Indonesien, Kina, Mexico, Sydafrika, Tyrkiet, Ukraine og Vietnam. De ti lande er for nuværende omfattet af Energistyrelsens myndighedssamarbejde, som drives i tæt samarbejde med Udenrigsministeriet og med inddragelse af bl.a Energinet, og er ligeledes omfattet af IFU’s investeringsmandat.