Specialstilladser sparer tid og omkostninger i olie- og gassektoren

23. februar 2021

Med Rope Access og systemhængestilladser løser RT9 opgaver på boreplatforme mere effektivt end med traditionelle stilladser.

Uanset om boreplatforme befinder sig offshore eller i havn, er arbejdsområdet her ofte fyldt med områder, der er vanskelige at komme til. Omgivelserne giver ikke meget plads til at benytte redskaber, der er nødvendige for mange typer af vedligeholdelsesopgaver. Det er stifter og CEO af Rope Access virksomheden RT9 ApS, Allan Stilling Kristiansens erfaring med sine mere end 11 år i Rope Access branchen.

Først og fremmest er den trange plads på boreplatforme en udfordring, da den er udnyttet til mindste kvadratmeter – men også vind og vejr kan påvirke arbejdet i olie- og gassektoren. Særligt de nødvendige vedligeholdelsesopgaver som NDT-opgaver, de-montage/montage opgaver, overfladebehandling, eller skift af rør eller kabler, kan være udfordrende at komme til via traditionelle adgangsmidler, fortæller Allan: “Ved brug af de traditionelle stilladser kan den daglige arbejdsgang på boreplatformen forstyrres og i værste fald helt stoppes – og det betyder i sidste ende en dyrere regning for produktionschefen.” Det er blandt andet også derfor, man opfandt en anden metode til at tilgå opgaver i olie- og gassektoren tilbage i midten af 80’erne. Metoden hedder Rope Access, eller erhvervsklatring på dansk, og den metode benytter de hos RT9. Rope Access har været med til at øge sikkerheden i arbejdet på søen, blandt andet med de kendte toolbox-talks, hvor der uddelegeres opgaver og briefes om sikkerhed inden opgaven startes.

Hvornår skaber det alternative stillads mest værdi?

Siden adgangen med reb på boreplatforme blev mere udbredt og brugt i branchen, har man også fundet et alternativ til de traditionelle stilladser. En af de mest kendte er V-Deck, et systemhængestillads udviklet af britiske Velo Tech Systems. Et systemhængestillads kan med sin lette vægt monteres på siderne af eller under konstruktionen på boreplatformen, helidecks eller jetting pipes uden at forstyrre den daglige gang på platformen. Systemhængestilladset har typisk en vægt på 25 til 35 kg pr. m2 og kan designes til en tryklast svarende til klasse 4 stillads på 500 kg pr. m2. RT9 har blandt andet installeret et systemhængestillads og udført opgaver på Maersk Interceptor i den norske sektor, hvor der skulle skiftes kabler langs cantileveren.

Ved at benytte systemhængestilladser i olie- og gassektoren kan man spare både tid og penge, fortæller Allan. Ifølge Velo Tech Systems, skaberen af systemhængestilladset V-Deck, kan du faktisk spare helt op til 88% af tiden, du bruger på at sætte stilladset op, end du ville med et traditionelt stillads.

“Fordelen ved V-deck stilladset er blandt andet også, at det bedre kan tåle vind og vejr, da profilen på stilladset kun udgør 12 cm for hver etage, det bygges. Stilladset har også færre kontaktpunkter, da det hænges i kæder i stedet for rør, hvilket betyder, at forankringer nemt kan flyttes til siderne, mens stilladset er oppe og installeres på mere spinkle konstruktioner”, fortæller Allan.

Alternativet til de traditionelle stilladser, systemhængestilladset V-Deck, har særligt vist sig gavnligt på boreplatforme, rørbroer og helidecks, men også på broer. Metoden bruges allerede mange steder rundt omkring i verden, og spørger du Allan, bliver det meget snart lige så stort i den danske og norske sektor.

Er du interesseret i at vide mere om systemhængestilladserne, kan du hoppe ind på Velo Tech Systems hjemmeside https://www.vtsltd.uk/ – eller kontakte Allan Stilling Kristiansen på mail ak@rt9.dk eller tlf. +4530800070, hvis du skal løse din næste opgave med stilladset.