Nyt dansk robotcenter til vindindustrien vil løfte europæisk konkurrencekraft og gavne klimakampen 

25. oktober 2024

I denne uge indviede Kong Frederik X og NVIDIAs grundlægger Jensen Huang den nye AI-supercomputer “Gefion”, som gennem AI vil accelerere innovationen inden for bl.a. udvikling af kvantecomputere og nye lægemidler til løsninger indenfor den grønne omstilling. 

Samtidig anbefalede Nordsølandene med den danske klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i spidsen den kommende Europa-Kommission og de øvrige europæiske lande at sætte massivt ind på havvindsområdet for at sikre Europas konkurrenceevnede i de kommende år, blandt andet gennem grænseoverskridende energiprojekter og samspil mellem havvindsudbygning og grøn brintproduktion. 

Gefion og en samlet anbefaling er ikke den eneste medvind, den grønne omstilling har fået for nylig.  

På Odense Havn har man netop taget hul på byggeriet af SDU Center for Large Structure Production (LSP), og når det står færdigt om et års tid, vil det være et af verdens største robotcentre målrettet vindindustrien.  

Også det være med til at accelerere hastigheden på den grønne omstilling, siger Christian Schlette, professor, ved The Maersk Mc-Kinney Moller Institute (MMMI) på Syddansk Universitet: 

”Byggeriet er rigtig gode nyheder for den grønne omstilling og den grønne innovation i Danmark. Vi kombinerer forskere og industriens aktører i udvikling af nye robotter og digitale værktøjer, som kan bidrage til at automatisere produktionen af store konstruktioner. Det kan løse udfordringen med de meget mandskabstunge opgaver, som i dag er meget konkurrenceudsat fra lavtlønslande,” siger Christian Schlette. 

Han fremhæver, at det i fremtiden vil blive svært at definere en businesscase, hvor man ikke ’bare får det leveret fra Kina’. Det gør LSP noget ved. 

”Vi er dygtige på robotter, havmøller og den maritime sektor i Danmark – også i en global kontekst. Kan vi kombinere de kompetencer til at finde på automatiserede løsninger til tunge, arbejdskrævende produktioner til f.eks. store vindmølledele, så vil det kunne give en konkurrencefordel,” siger han. 

Havvind har svaret 

Det er der brug for. Havvind er et eksempel på, at Europas konkurrenceevne er udfordret af pressede forsyningskæder, stigende omkostningerne og en øget global konkurrence, påpeger Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark: 

”Havvind er i ekstrem grad konkurrenceudsat, og samtidig har havvind et potentiale til at løse en lang række af de største udfordringer, vi står med: Innovation indenfor havvind kan løfte vores konkurrencekraft; havvind er en nøglesten i vores ambitioner i klimakampen; havvind kan bidrage til forsyningssikkerhed og uafhængighed af russisk gas, og havvind kan sikre, at vi bevarer udvikling af viden om kritisk infrastruktur i Europa,” siger hun: 

”Vi skal fortsat arbejde med at reducere omkostningerne indenfor havvind og det skal bl.a. ske igennem innovation og i stigende grad automatisering og øget brug af for eksempel industrielle robotter. Derfor er det glædeligt, at SDU nu kan åbne sit nye store Center for Large Structure Production (LSP)” siger Glenda Napier. 

Grønnere hurtigere 

Allerede nu har Energy Cluster Denmark to innovationsprojekter, som vil trække på LSP’en, når den står klar. Projektet KurvedCores adresserer processen med at bygge vindmøllevinger, som involverer meget manuelt arbejde, mens projektet Mobil Robot Kran Platform arbejder på at muliggøre automation af processer i 15-20 meters højde. 

”Det nye center vil skubbe positivt på begge projekter,” siger projektleder Hans Jørgen Brodersen, Energy Cluster Denmark:
”Det vil gøre det muligt at gennemføre projekterne på kortere tid og dermed få løsningerne hurtigere til markedet. Vi ved, at tid er en kritisk faktor i den grønne omstilling, og her får vi et redskab, som kan accelerere processen. Vi bliver grønnere hurtigere,” siger han.