Det var en rigtig god beslutning, da århusianske Sulfilogger i 2020 valgte at engagere sig i et innovationsprojekt for at udvikle en smart, hårdfør svovlbrintesensor til offshore-industrien i regi af Energy Cluster Denmark.
”Projektet har været helt afgørende for os,” siger Søren Porsgaard, CEO i SulfiLogger:
”I 2020 var vi en spildevandsvirksomhed med otte medarbejdere. I dag er vi også en energivirksomhed med 23 medarbejdere og en ottedoblet omsætning,” siger han.
Udviklingen tog fart i et partnerskab, da Sulfilogger sammen med LIC Engineering A/S, Aalborg Universitet og Pieter Mouritsen satte sig for at finde en mere effektiv og miljøvenlig måde at fjerne svovlbrinte fra produktionen, inden gassen sendes til land.
I projektet byggede partnerne et nyt målings- og doseringssystem, som blev installeret på to offshore olie- og gasinstallationer i den danske del af Nordsøen. Systemet består blandt andet af en sensor, der laver præcise målinger af niveauet af svovlbrinte i den oppumpede gas – og den sensor har været en vækstkomet for Sulfilogger:
”Gennem projektet fik vi adgang til et helt nyt marked,” siger Søren Porsgaard:
”Vi udviklede produktet sammen med offshoreindustrien. Det gav en helt afgørende åbning og det netværk, som er årsag til, at vi i dag kan sælge til hele oliebranchen,” siger han.
Den sensorløsning, projektet udviklede sammen med partnere i Nordsøen, er efterfølgende i kommerciel brug:
”Vi har direkte affødt af projektet udviklet kommercielle produkter, som sælges i både Europa og Nordamerika i dag. Der er potentiale til flere markeder, i takt med at vi udbreder teknologien og kendskabet til, hvad den kan i energibranchen. Vi ser også et potentiale i markedet for Power-to-X,” siger Søren Porsgaard.
Han er ikke i tvivl om, at klyngeorganisationens rolle har været betydelig i den udvikling.
“Energy Cluster Danmark har været afgørende for, at vi har fået operatørerne på Nordsøen i tale. Uden Energy Cluster Denmarks netværk havde vi næppe fået lov til at komme offshore undervejs i vores udviklingsprojekt, og i så fald havde det været nær ved umuligt at udvikle og teste det optimale sensorprodukt til dette krævende miljø,” siger han.
Sensoren, som er udviklet i innovationsprojektet ”H2SMAN” i regi af Energy Cluster Denmark, gør det muligt at reducere brug af kemikalier i olie- og gasproduktionen ved at måle i realtid hvor meget af de ætsende og giftige svovlbrinte (H2S), som er med i olie- og gasproduktionen.
Med mere præcise målinger af H2S-indholdet kan man bedre dosere den præcise mængde H2S-sccavenger, som tilsættes produktionen for at neutralisere H2S. Det reducerer kemikalieforbruget betydeligt. Innovationsprojektet har været støttet af Regionalfonden og EUDP i perioden 2018-2021 og udgør et af de afsluttede innovationsprojekter i Energy Cluster Denmark.