Kraftcentrum Grindsted – lokal balancering af elnettet via elektrolyseoprensning

Udfordring
Der er en forventning og ambition om, at Danmark og resten af Europa skal drives af grøn strøm, så udledningen af drivhusgasser kan nedbringes og afhængigheden af russisk gas ophøre. Ambitionen for Danmark er en firdobling af produktionen fra landmøller og solceller. Det vil presse elnettet på alle niveauer og derfor kræve udbygninger af elnettet og en ny måde at tænke brugen af el på.

Sideløbende med udfordringen med balancering af elnettet står Danmark over for en række generationsforureninger, som findes tilsvarende rundt om i hele verden. Vælges det at udvikle og sikre muligheden for oprensning via elektrolyse vil oprensningsmetoden potentielt være med til at balancere og stabilisere elnettet.

Løsning
En måde at sikre balanceringen på er at sikre, at lokalt udbud og efterspørgslen efter el stemmer overens. Med fokus på landvind og sol vil denne præmis dog blive udfordret, da elproduktionen vil variere meget hen over døgn og år. For at undgå at bruge alle midlerne på udbygning af elnettet bør der ses ind i, hvordan lokale løsninger kan være en buffer/balancering for elnettet, fx på en sommerdag hvor solen skinner og det blæser.

Forventet resultat/effekt

  1. Hvordan og hvor meget vedvarende energiproduktion skal der være i et lokalområde for at sikre balancering af elnettet via elektrolyseoprensning?
  2. Hvordan kan elektrolyse som oprensningsmetode anvendes til balancering af det lokale elnet, og hvor meget kan der skrues op og ned for elektrolyseprocessen?
  3. Hvordan udnyttes spildstrømmene som varme og potentiel brintproduktion på bagsiden af elektrolyseoprensningen? Når oprensningsprocessen alligevel har fat i vandet – hvordan kan vandet så blive leveret og indgå i et Power-to-X-anlæg?
  4. Hvordan integreres intelligente værktøjer til at sikre balanceringen af elnettet og til at sikre en cost-optimal drift og produktion på de sektorkoblede anlæg?
  5. Hvilke lagringmuligheder af el er der? Og hvordan styres de forskellige symbiosestrømme i processen som er hinandens afhængige?

Problemejer:

  • CleanLab Grindsted
  • GEV

Problemløsere:

  • ABB
  • ATES
  • Electrocell
  • Geodrilling
  • Vestesen Hybrid Energi
  • Aalborg Universitet

Finansieret af

EU-logo, dansk

Fakta

Start: 24 august 2023

Slut: 31. august 2026

Totalbudget: 11.234.552,00 kr.

Kontaktperson

Lau Holm Albertsen

Lau Holm Albertsen
Project Manager
Tlf: +45 3152 0526
E-mail