Realisering af PtX- sektorkobling i Danmark gennem CO2-renhedskrav

Udfordring
Projektets formål er at bidrage til undersøgelse af, hvilken CO2-kvalitet fra punktkilder, der bør specificeres som minimumskrav for at sikre rørmaterialets integritet – og derfor forhåbentlig minimere de samlede økonomiske udgifter til oprensning af CO2’en. Vi har et ’knowledge gap’, når det kommer til rørets integritet for transport af CO2 med urenheder. Det er derfor nødvendigt med ’fit for purpose’ fysiske test for at fastsætte minimumskvaliteten for CO2-rørtransport, da den nuværende litteratur og gældende standarder samt udenlandske erfaringer ikke er tilstrækkelige.

Løsning
At designe og udføre test, som afspejler de forventede kemiske og fysiske forhold i rørledninger til onshore CO2-transport kræver nøjagtig styring af mængde, tryk og temperatur af de injicerede urenheder samt luftfugtighed. Præcis monitorering af gassammensætningen under testen er også vigtig. Dette kræver specificeret gasinjektions- og gasanalyseudstyr samt erfaring og viden om, hvordan de forskellige urenheder reagerer med hinanden og CO2’en.

Projektet indebærer udarbejdelse af en testprotokol. Testprotokollen skal beskrive fysiske betingelser, såsom gaskomposition, temperatur, tryk og flow samt udpege materialer (fx rør, pakninger, samlinger og svejsninger), som forventes at blive brugt i en CO2-rørinfrastruktur. Betingelserne vurderes ud fra den eksisterende naturgasinfrastruktur og forventet gassammensætning fra punktkilder – det gælder både type og koncentration af urenhederne.

Forventet resultat/effekt
Én eller flere testspecifikationer til kompatibilitetstest af materialer til CCS. Bidrager til standardisering for valg af materialer til CCUS samt standardisering af testmetoder for kvalifikations- og kompatibilitetstest af materialer og komponenter til CCUS.

Data omkring maksimumtilladte urenheder i CO2 til at sikre kompatibilitet af rørledninger til CO2-transport for de testede materialer og komponenter vil blive rapporteret og delt med industrien og videninstitutioner via erhvervsfyrtårnene.

Desuden vil Force Technology med deres specialdesignede CO2-testudstyr kunne tilbyde testydelser af høj kvalitet til CCUS-industrien.

Problemejer:

  • Evida

Problemløsere:

  • Force Technology
  • Dansk Gasteknisk Center
  • LinkoGas
  • SHIM

Finansieret af

EU-logo, dansk

Fakta

Start: 24. august 2023

Slut: 31. august 2026

Totalbudget: 3.157.250,00 kr.

Kontaktperson

Lau Holm Albertsen

Lau Holm Albertsen
Project Manager
Tlf: +45 3152 0526
E-mail