Kan bedre brug af data gøre en forskel for vores energiforbrug?
Det enkle spørgsmål stillede man sig selv hos BIRN; Nordeuropas største jernstøberier og en af Danmarks største el-forbrugere.
Svaret søgte man i et innovationsprojekt om datadrevet energioptimering faciliteret af Energy Cluster Denmark og fundet af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, og det faldt i form af et ”JA” så tydeligt og rungende, at datafokuserede energiforbedringer lige nu konkurrerer med det glohede smeltejern om at være det hotteste hos Birn.
”Det er fuldstændig vildt, hvad det projekt har affødt – langt mere end forventet,” siger Emil Brodersen, energiansvarlig i BIRN Group:
”Det har været med til at omforme en stor del af den måde, vi driver virksomhed i dag,” siger han.
Birn er blevet en langt mere datafokuseret virksomhed, og projektet har affødt nye forretningsområder. Man har ligefrem ansat en medarbejder til alene at drive datadrevne effektiviseringsprojekter.
”Vi har arbejdet med dataopsamling før, men det har ikke været anvendeligt i hverdagen,” siger Emil Brodersen:
”Den store gevinst er, når vi gør data tilgængeligt i realtid for de folk, der skal omsætte data til handling. Det kan vi nu, og det er en stor succes.”
BIRN Group er i dialog med det lokale forsyningsselskab angående muligheden for at levere overskudsvarme på sigt, og man er med afsæt i digitalisering gået ind på reguleringsmarkedet og åbnet mulighed for en aftale om at bidrage til Energinets pulje til balancering af elnettet.
”Der er både økonomi i det i form af et rådighedsbeløb, og der er isæt et betydeligt element af bæredygtighed i, at Energinet kan bruge os til at balancere nettet fremfor at skulle tænde op for et kraftværk,” siger Emil Brodersen:
”Det er muligheder, vi ikke havde før, men som vi har fået af at have en langt større indsigt i vores forbrug og evne til at ændre på ting i realtid. Man kan jo ikke bruge en oplysning om, hvad der havde været smart at gøre i går til noget i dag – men i realtid har det stor værdi,” understreger han.
Udover BIRN Group var partnerne i innovationsprojektet FellowMind, SDU Centre for Energy Informatics samt dataspecialisterne fra Inuatek; en mindre københavnsk virksomhed med stort kørekort i machine learning, big data, IoT og andre datadrevne optimeringsprocesser.
Og det var helt bevidst, at man valgte at engagere sig i energisektoren, siger Sales Director Jan Hoffritz Christiansen, Inuatek:
”Projektet var vores første i regi af EUDP, og det var et strategisk vigtigt og rigtigt valg for os som virksomhed,” siger han:
”Vi er nu med i endnu et energieffektiviseringsprojekt inden for EUDP, og vi har to andre relaterede projekter i den nære pipeline og flere på vej,” siger han.
Det har gjort en forskel.
”Vi har udviklet os fra at tilbyde generiske datadrevne services til nu også at have mere specialiserede kompetencer og forædlede services til at understøtte bl.a. energioptimering, -effektivisering samt -balancering på tværs af processer og infrastruktur hos virksomheder,” siger Jan Hoffritz Christiansen.
Inuatek var med som projektets dataopsamler, dataknuser og problemløser, og projektsamarbejdet har været med til at forandre virksomhedens tilgang til samarbejde:
”Vi har fået styrkede relationer til især SDU og BIRN gennem det tætte projektsamarbejde. Vi er gået fra at være leverandør til Birn til at være en tæt sparringspartner; fra at levere en løsning på en konkret udfordring til at samarbejde om at finde nye udviklingspotentialer,” siger Jan Hoffritz Christiansen.
En anden ændring for Inuatek har været en interesse for og fra nye markeder.
”Projektet og det skifte, det har ført til for os, har klart åbnet flere døre. Vi er i dialog med støberier i andre lande og med ovnproducenter i bl.a. Tyskland. Vi er godt hjulpet på vej af en kombination af krav om mindskelse af klimaaftryk, krav om øget klimaafrapportering og udviklingen i energipriser – og det passer godt sammen med vores systemløsninger og kortlægning af energibesparelsesmuligheder,” slutter Jan Hoffritz Christiansen.
Ikke mindst har projektet forbedret bundlinjen hos BIRN. Med brug af data og algoritmer har BIRN reduceret sit gennemsnitlige kilowatt-timeforbrug per tons smeltet jern.
Når man smelter 83.400 tons, så er det en betydelig besparelse som går direkte på bundlinjen
”Det er både klimamæssigt og økonomisk en klar gevinst,” siger Emil Brodersen.
Begge udbytter glæder Christian Boysen, COO i Energy Cluster Denmark, som har faciliteret projektet:
”Når både klima og bundlinje får et løft, så er det innovation, der kan mærkes,” siger han.